Home » Blog » Wijngaarden in allerlei soorten en maten

Wijngaarden in allerlei soorten en maten

Een wijngaard is een wijngaard denk je misschien. Maar om de ultieme druif te kweken en de lekkerste wijn mogelijk te maken komt er toch wel wat kijken bij het planten en onderhouden van een wijngaard. Er zijn vele verschillende soorten wijngaarden elk met een andere manier om optimaal van de zon gebruik te maken voor het rijpingsproces van de druiven. In Frankrijk wordt de voorste rij druivenstokken ook wel bout du rangs genoemd. Dit zijn de eersterangs stokken en de druiven die deze opleveren zijn vaak van betere kwaliteit en zorgen dus voor smaakvolle, luxe wijnen.

Steile wijngaarden

Als de stand van de zon laag is, is het nodig om een wijngaard zo op te bouwen dat de zon optimaal benut wordt. Een steile wijngaard is in dit geval nodig. De wijngaard wordt aangelegd op een helling meestal gericht op het zuiden zodat er de hele dag zon op staat.

Terraswijngaard

Een terraswijngaard ontstaat op plekken waar de hellingen zo stijl zijn dat er terrassen ontstaan van een paar meter op welke dan een rij druivenstokken of wingerds staan. Dit fenomeen komt voor in meerdere landen, maar meest bekend zijn de terraswijngaarden in Portugal.

Doolhofwijngaard

Als de wijngaard zich op een winderige locatie bevind worden er vaak extra muren om de druivenstokken gebouwd. Zo kan er een doolhofstelsel ontstaan die de druiven moet beschermen tegen ruige winden en de warmte van de zon vasthouden.

Pergolawijngaard of een laaggelegen wijngaard

Afhankelijk van de omstandigheden is het soms handig om een pergolawijngaard aan te leggen. In erg hete gebieden worden de druiven zo beschermd door hun eigen bladerdek. Daarnaast is het makkelijk oogsten in de schaduw en blijft er ruimte voor het verbouwen van andere planten op de grond. Als een harde wind een veelvoorkomend fenomeen is kan het beter zijn de wijngaard juist laag te houden. Deze druivenstokken worden kort gehouden zodat de wind de minste invloed kan uitoefenen.

IJswijn

Je zou het niet denken, maar ook in koude gebieden kan een druivenstok overleven. In Canada wordt hier juist gebruik van gemaakt door bevroren druiven van de stokken te plukken en hier ijswijn van te maken.