Home » Blog » Wat is een bijzondere wijn

ice-wijn

Wat is een bijzondere wijn

Een niet zo bekende wijn is een dessert wijn, genaamd Ice-wijn of Eiswein. Deze wijn wordt niet op de traditionele wijze gemaakt van rijpe druiven die meteen worden geoogst. De Ice-wijn wordt geproduce rijpe druiven die zijn bevroren terwijl ze nog aan de takken hangen. Het water in de druiven bevriest maar de suikers niet, dit geeft de Ice-wijn haar bijzondere zoete smaak.

Waar is Ice-wijn te koop
Doordat Ice-wijn gemaakt wordt van bevroren druiven is het een lastig proces. De vorst moet intreden voordat de druiven verrot aan de takken hangen en zodra ze bevroren zijn moeten ze snel worden geoogst. Door de klimaat veranderingen is de oogst van bevroren druiven steeds kleiner geworden. In Duitsland, waar voorheen veel Ice-wijn vandaan kwam, is de laatste jaren geen vorst van betekenis geweest en daardoor rotten de druiven aan de takken weg in plaats van te bevriezen. Als je een fles ice-wijn koopt, komt hij meestal uit Canada en met name uit Ontario. Doordat de oogst zo klein is, is het productie proces duur en wordt de prijs van Ice-wijn ook steeds hoger. Ice-wijn kun je kopen bij gespecialiseerde wijnhandelaren. Het wordt geleverd in kleine flessen van 0,375 tot 0,5 liter. Kleine flesjes dus, maar zeker waard om eens te proberen.

Hoe is Ice-wijn ontstaan
Ice-wijn of zoals het lang bekend stond Eiswein, is min of meer bij toeval ontstaan als je de verhalen hieromtrent mag geloven. De eerste echte documentatie over het maken van Eiswein kun je vinden in Dromersheim in Rheinhesen. In 1829 was de winter hier erg streng. Wijnboeren hadden bedacht de laatste oogst druiven te laten hangen als diervoeder. Toen de vorst inviel ontdekte men dat de druiven een hele zoete smaak ontwikkelden. De druiven werden alsnog geoogst en geperst en de nieuwe wijnsoort Eiswein werd geboren. Er zijn meerdere zoete dessertwijnen, die worden echter niet gemaakt van bevroren druiven. De zoete smaak van deze dessert wijnen komt van de schimmel nobelrot. De druif die licht aangetast is door deze schimmel wordt gebruikt voor de zoete dessertwijnen. De druif die gebruikt wordt voor de Ice-wijn mag niet of nauwelijks zijn aangetast door nobelrot. De vorst over de druiven maakt de smaak van de Ice-wijn uniek.