Home » Blog » Valais

Valais

Valais

Valais – Zwitserland

In het Valais wijngebied liggen de hoogst gelegen wijngaarden van Europa. Deze wijngaarden liggen namelijk op een hoogte tussen de 450 en 800 meter boven zeeniveau en hebben een oppervlakte van ongeveer 5200 hectare. In het wijngebied zijn ongeveer 23.000 wijnboeren actief. Het gebied grenst aan Frankrijk en Italië en wordt beschermd door de Alpen. Valais is de enige echte wijnstreek in Zwitserland.

Geschiedenis

De Zwitserse wijnindustrie kende in de jaren 20 een zware periode. Tussen 1930 en 1932 werden er diverse coöperaties opgericht die eigen apparatuur hanteerden. Onafhankelijke wijnkelders wilden echter niets weten van de wijn die door de coöperaties werd geproduceerd. Mede om deze reden begonnen de coöperaties vanaf 1932 een eigen verkooporganisatie. Deze organisatie heet de Fédération des Caves de Producteurs de vins du Valais, Provins.

Ondergrond en Klimaat

De grond in het wijngebied is onder andere opgebouwd uit graniet gneis en leisteen. De warmte van de zon wordt door dit gesteente opgevangen en voorziet de wijngaarden tijdens de frisse nachturen van de benodigde warmte. Dankzij deze eigenschap van de ondergrond krijgen de druiven de mogelijkheid om optimaal te rijpen. In de winter is het vrij koud in het gebied en er is in die periode dan ook veel kans op vorst. De zomers in het wijngebied zijn juist zeer warm. Er valt jaarlijks ongeveer 60 cm regen.

De wijn

In Valais groeien meer dan 50 verschillende soorten druiven. De vier meest voorkomende druifsoorten zijn de:

  • Chasselas
  • Pinot Noir
  • Gamay
  • Sylvaner

Overige wijnen die ook wel in het gebied gemaakt worden zijn onder andere de Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Blanc, Petite Arvine en Chardonnay. De meeste wijn wordt gemaakt van de Chasselas druif.