Home » Blog » Loiredal

Loiredal

Het Loiredal is het grootste wijngebied die Frankrijk kent. Het gebied loopt 600 kilometer langs de rivier waar het gebied naar vernoemd is, de Loire. Het gebied wordt in het oosten begrensd door Pouilly-sur-Loire en in het westen, 250 kilometer verderop, wordt het begrensd door Nantes.

Omdat het Loiredal een van de noordelijkste wijngebieden is zijn de oogstjaren ook heel belangrijk. In het Loiredal vind voornamelijk natuurlijke wijnbouw plaats. Er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van pesticiden (bestrijdingsmiddelen) en kunstmeststoffen. Er wordt met de hand geoogst en de voorkeur gaat ook uit naar natuurlijke gisting in plaats van fabrieksgisting.

Indeling van het wijngebied

LoiredalHet loiredal is een van de noordelijkste wijngebieden in Frankrijk. In het Loiredal worden veel verschillende rode-, witte-, rosé- en mousserende wijnen geproduceerd. De wijnen bevatten een lager alcoholgehalte en hebben frissere zuren in vergelijking tot de warmere gebieden waar in Frankrijk wijn wordt geproduceerd. Binnen het Loiredal zijn een aantal kleinere wijndistricten die kunnen worden ingedeeld in vier grote delen, namelijk:

  • Boven-Loire;
  • Touraine;
  • Anjou-Saumur en
  • Pays-Nantais (Région Ouest)

In Boven-Loire wordt voornamelijk sauvignon blanc geproduceerd en ook wordt er veel pinot noir geproduceerd. In Touraine worden er veel verschillende blauwe druivenrassen geproduceerd en verwerkt. Er is geen druivenras wat er duidelijk bovenuit springt die het meest geproduceerd wordt. In Anjou-Saumur worden voornamelijk mousserende wijnen geproduceerd, in dat gebied is daarom ook veel druiventeelt van witte druivenrassen. Ook hier is niet duidelijk aan te wijzen welke druivenras het meeste wordt gekweekt. Pays-Nantais is het grootste wijnbouw gebied van Frankrijk en staat bekend om de frisse en lichte wijnen.

Belangrijkste druivenrassen

In het Loiredal worden voornamelijk blauwe- en witte druivenrassen gekweekt. Een enkele keer komt een rode druif terug in het Loiredal, maar dit komt zo weinig voor dat het niet mee wordt gerekend tot de druiventeelt.

Blauwe druivenrassen

Witte druivenrassen

  • Chenin Blanc;
  • Melon de Bourgogne;
  • Menu Pineau;
  • Romorantin en
  • Sauvignon Blanc.