Home » Blog

ice-wijn

Wat is een bijzondere wijn

Een niet zo bekende wijn is een dessert wijn, genaamd Ice-wijn of Eiswein. Deze wijn wordt niet op de traditionele wijze gemaakt van rijpe druiven die meteen worden geoogst. De Ice-wijn wordt geproduce rijpe druiven die zijn bevroren terwijl ze nog aan de takken hangen. Het water in de druiven bevriest maar de suikers niet, dit geeft de Ice-wijn haar bijzondere zoete smaak.

Waar is Ice-wijn te koop
Doordat Ice-wijn gemaakt wordt van bevroren druiven is het een lastig proces. De vorst moet intreden voordat de druiven verrot aan de takken hangen en zodra ze bevroren zijn moeten ze snel worden geoogst. Door de klimaat veranderingen is de oogst van bevroren druiven steeds kleiner geworden. In Duitsland, waar voorheen veel Ice-wijn vandaan kwam, is de laatste jaren geen vorst van betekenis geweest en daardoor rotten de druiven aan de takken weg in plaats van te bevriezen. Als je een fles ice-wijn koopt, komt hij meestal uit Canada en met name uit Ontario. Doordat de oogst zo klein is, is het productie proces duur en wordt de prijs van Ice-wijn ook steeds hoger. Ice-wijn kun je kopen bij gespecialiseerde wijnhandelaren. Het wordt geleverd in kleine flessen van 0,375 tot 0,5 liter. Kleine flesjes dus, maar zeker waard om eens te proberen.

Hoe is Ice-wijn ontstaan
Ice-wijn of zoals het lang bekend stond Eiswein, is min of meer bij toeval ontstaan als je de verhalen hieromtrent mag geloven. De eerste echte documentatie over het maken van Eiswein kun je vinden in Dromersheim in Rheinhesen. In 1829 was de winter hier erg streng. Wijnboeren hadden bedacht de laatste oogst druiven te laten hangen als diervoeder. Toen de vorst inviel ontdekte men dat de druiven een hele zoete smaak ontwikkelden. De druiven werden alsnog geoogst en geperst en de nieuwe wijnsoort Eiswein werd geboren. Er zijn meerdere zoete dessertwijnen, die worden echter niet gemaakt van bevroren druiven. De zoete smaak van deze dessert wijnen komt van de schimmel nobelrot. De druif die licht aangetast is door deze schimmel wordt gebruikt voor de zoete dessertwijnen. De druif die gebruikt wordt voor de Ice-wijn mag niet of nauwelijks zijn aangetast door nobelrot. De vorst over de druiven maakt de smaak van de Ice-wijn uniek.

 

 

Wijngaarden in allerlei soorten en maten

Een wijngaard is een wijngaard denk je misschien. Maar om de ultieme druif te kweken en de lekkerste wijn mogelijk te maken komt er toch wel wat kijken bij het planten en onderhouden van een wijngaard. Er zijn vele verschillende soorten wijngaarden elk met een andere manier om optimaal van de zon gebruik te maken voor het rijpingsproces van de druiven. In Frankrijk wordt de voorste rij druivenstokken ook wel bout du rangs genoemd. Dit zijn de eersterangs stokken en de druiven die deze opleveren zijn vaak van betere kwaliteit en zorgen dus voor smaakvolle, luxe wijnen.

Steile wijngaarden

Als de stand van de zon laag is, is het nodig om een wijngaard zo op te bouwen dat de zon optimaal benut wordt. Een steile wijngaard is in dit geval nodig. De wijngaard wordt aangelegd op een helling meestal gericht op het zuiden zodat er de hele dag zon op staat.

Terraswijngaard

Een terraswijngaard ontstaat op plekken waar de hellingen zo stijl zijn dat er terrassen ontstaan van een paar meter op welke dan een rij druivenstokken of wingerds staan. Dit fenomeen komt voor in meerdere landen, maar meest bekend zijn de terraswijngaarden in Portugal.

Doolhofwijngaard

Als de wijngaard zich op een winderige locatie bevind worden er vaak extra muren om de druivenstokken gebouwd. Zo kan er een doolhofstelsel ontstaan die de druiven moet beschermen tegen ruige winden en de warmte van de zon vasthouden.

Pergolawijngaard of een laaggelegen wijngaard

Afhankelijk van de omstandigheden is het soms handig om een pergolawijngaard aan te leggen. In erg hete gebieden worden de druiven zo beschermd door hun eigen bladerdek. Daarnaast is het makkelijk oogsten in de schaduw en blijft er ruimte voor het verbouwen van andere planten op de grond. Als een harde wind een veelvoorkomend fenomeen is kan het beter zijn de wijngaard juist laag te houden. Deze druivenstokken worden kort gehouden zodat de wind de minste invloed kan uitoefenen.

IJswijn

Je zou het niet denken, maar ook in koude gebieden kan een druivenstok overleven. In Canada wordt hier juist gebruik van gemaakt door bevroren druiven van de stokken te plukken en hier ijswijn van te maken.

Valais

Valais

Valais – Zwitserland

In het Valais wijngebied liggen de hoogst gelegen wijngaarden van Europa. Deze wijngaarden liggen namelijk op een hoogte tussen de 450 en 800 meter boven zeeniveau en hebben een oppervlakte van ongeveer 5200 hectare. In het wijngebied zijn ongeveer 23.000 wijnboeren actief. Het gebied grenst aan Frankrijk en Italië en wordt beschermd door de Alpen. Valais is de enige echte wijnstreek in Zwitserland.

Geschiedenis

De Zwitserse wijnindustrie kende in de jaren 20 een zware periode. Tussen 1930 en 1932 werden er diverse coöperaties opgericht die eigen apparatuur hanteerden. Onafhankelijke wijnkelders wilden echter niets weten van de wijn die door de coöperaties werd geproduceerd. Mede om deze reden begonnen de coöperaties vanaf 1932 een eigen verkooporganisatie. Deze organisatie heet de Fédération des Caves de Producteurs de vins du Valais, Provins.

Ondergrond en Klimaat

De grond in het wijngebied is onder andere opgebouwd uit graniet gneis en leisteen. De warmte van de zon wordt door dit gesteente opgevangen en voorziet de wijngaarden tijdens de frisse nachturen van de benodigde warmte. Dankzij deze eigenschap van de ondergrond krijgen de druiven de mogelijkheid om optimaal te rijpen. In de winter is het vrij koud in het gebied en er is in die periode dan ook veel kans op vorst. De zomers in het wijngebied zijn juist zeer warm. Er valt jaarlijks ongeveer 60 cm regen.

De wijn

In Valais groeien meer dan 50 verschillende soorten druiven. De vier meest voorkomende druifsoorten zijn de:

 • Chasselas
 • Pinot Noir
 • Gamay
 • Sylvaner

Overige wijnen die ook wel in het gebied gemaakt worden zijn onder andere de Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Blanc, Petite Arvine en Chardonnay. De meeste wijn wordt gemaakt van de Chasselas druif.

Loiredal

Het Loiredal is het grootste wijngebied die Frankrijk kent. Het gebied loopt 600 kilometer langs de rivier waar het gebied naar vernoemd is, de Loire. Het gebied wordt in het oosten begrensd door Pouilly-sur-Loire en in het westen, 250 kilometer verderop, wordt het begrensd door Nantes.

Omdat het Loiredal een van de noordelijkste wijngebieden is zijn de oogstjaren ook heel belangrijk. In het Loiredal vind voornamelijk natuurlijke wijnbouw plaats. Er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van pesticiden (bestrijdingsmiddelen) en kunstmeststoffen. Er wordt met de hand geoogst en de voorkeur gaat ook uit naar natuurlijke gisting in plaats van fabrieksgisting.

Indeling van het wijngebied

LoiredalHet loiredal is een van de noordelijkste wijngebieden in Frankrijk. In het Loiredal worden veel verschillende rode-, witte-, rosé- en mousserende wijnen geproduceerd. De wijnen bevatten een lager alcoholgehalte en hebben frissere zuren in vergelijking tot de warmere gebieden waar in Frankrijk wijn wordt geproduceerd. Binnen het Loiredal zijn een aantal kleinere wijndistricten die kunnen worden ingedeeld in vier grote delen, namelijk:

 • Boven-Loire;
 • Touraine;
 • Anjou-Saumur en
 • Pays-Nantais (Région Ouest)

In Boven-Loire wordt voornamelijk sauvignon blanc geproduceerd en ook wordt er veel pinot noir geproduceerd. In Touraine worden er veel verschillende blauwe druivenrassen geproduceerd en verwerkt. Er is geen druivenras wat er duidelijk bovenuit springt die het meest geproduceerd wordt. In Anjou-Saumur worden voornamelijk mousserende wijnen geproduceerd, in dat gebied is daarom ook veel druiventeelt van witte druivenrassen. Ook hier is niet duidelijk aan te wijzen welke druivenras het meeste wordt gekweekt. Pays-Nantais is het grootste wijnbouw gebied van Frankrijk en staat bekend om de frisse en lichte wijnen.

Belangrijkste druivenrassen

In het Loiredal worden voornamelijk blauwe- en witte druivenrassen gekweekt. Een enkele keer komt een rode druif terug in het Loiredal, maar dit komt zo weinig voor dat het niet mee wordt gerekend tot de druiventeelt.

Blauwe druivenrassen

Witte druivenrassen

 • Chenin Blanc;
 • Melon de Bourgogne;
 • Menu Pineau;
 • Romorantin en
 • Sauvignon Blanc.